روابط فرهنگی با آرژانتین

 تاریخ روابط فرهنگی ایران و آرژانتین به عمق تاریخ 111 ساله دو کشور می باشد. شاید اولین مراودات دو کشور در بخش فرهنگ بوده است. وجود «میدان آرژانتین» در تهران و میدانی به نام «ایران» در بوئنوس آیرس اولین نماد روابط فرهنگی دو کشور است که همچنان باقی مانده است.

مردم آرژانتین نسبت به فرهنگ و تمدن ایرانی شناخت بسیار خوبی دارند. علیرغم اینکه در 20 سال گذشته بصورت مداوم شبکه های خبری و رسانه های ارتباط جمعی وابسته به صهیونیست ها بیشترین حجم تبلیغی را علیه جمهوری اسلامی ایران در این کشور داشته اند، نام ایران همچنان در بین مردم این کشور بسیار با احترام یاد می شود.

علاوه بر عهدنامه مودت و دوستی بین دو کشور در سال 1902، اولین سند در روابط فرهنگی بین ایران و آرژانتین سه سال 1344 باز می گردد که توافقنامه ای فرهنگی بین وزرای خارجه دو کشور در بوئنوس آیرس بامضا رسید. این سند سپس در آذرماه و بهمن ماه 1346 در مجلس سنا و مجلس نمایندگان ایران نیز به تصویب رسید و بدلیل اینکه پیش در قوه مقننه آرژانتین تصویب شده لود،  لازم الاجرا گردید.در این موافقتنامه علاوه بر تأکید بر ارائه تسهیلات دو طرف بر مبادله و توزیع و فروش کتب و نشریات ملی، به برگزاری نمایشگاههای هنری و فیلم های مستند و فرهنگی و تربیتی که در تحکیم روابط دوستی دو کشور موثر است نیز اشاره شده است. بند سوم از ماده اول این موافقتنامه بر همکاری و مبادلات ورزشی دو کشور تأکید دارد وو ماده دوم نیز بر مبادله استاد و دانشجو . در این موافقتنامه همچنین بر لزوم ترجمه آثار فرهیختگان دو کشور بمنظور آشنائی دو ملت از فرهنگ طرف دیگر و ترویج گردشگری بین دو کشور تأکید شده است. براساس آن بین سالهای 1348 تا 1350 چندین گروه از اساتید دانشگاهها ، مورخان و همچنین هنرمندان در بخش های مختلف به منظور معرفی فرهنگ و تمدن ایران به آرژانتین سفر نمودند.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، روابط فرهنگی دو کشور  ادامه یافت و بین سالهای 1359 تا 1370 دهها نمایشگاه فرهنگی و هنری در شهرهای مختلف از جمله بوئنوس آیرس، کوردوبا و ماردل پلاتا برگزار شد. تأسیس نهاد رایزنی فرهنگی ایران جمهوری اسلامی ایران در آرژانتین جزو اولین اقدامات در روابط دو کشور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی محسوب می شود.

از جمله اقدامات سازنده رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آرژانتین، تأسیس مسجد التوحید بعنوان اولین مرکز شیعیان این کشور و بعد از آن به کمک شیعیان آرژانتینی، تأسیس مدرسه، تأسیس کانالهای رادیوئی و تلویزیونی، ترجمه کتابهای فاخر اسلامی به زبان اسپانیولی و ... بوده است. 

در طول سالهای اخیر فیلم های ایرانی در فستیوال های مختلف در آرژانتین حضور یافته و برنده جوایز مختلفی نیز شده اند.